man i kort mörkt hår och svart jacka står ute en höstdag
Kalle Olsson (S) riksdagsledamot från Östersund ingår i en kommitté som utreder hur totalförsvarets skydd kan förbättras. Foto: Anneli Johansson/Sveriges radio
Politik

Kalle Olsson (S) utreder totalförsvarets skydd

5:46 min

Riksdagsledamoten Kalle Olsson (S) från Östersund ingår i den kommitté som regeringen tillsatt och som ska utreda hur skyddet för totalförsvaret kan förbättras.

Bakgrunden till utredningen är det försämrade säkerhetspolitiska läget som ställer ökade krav på samhällets förmåga att klara svåra påfrestningar och ytterst krig. Maktskiftet 2014 markerade ett trendbrott på det försvars- och säkerhetspolitiska området, och stora satsningar görs nu för att stärka vår försvarsförmåga.

Det viktigaste är att vi diskuterar hur vi från statens sida kan skärpa kontrollen och insynen , där utländska aktörer visar intresse för att komma över anläggningar som kan vara av intresse för totalförsvaret.

– Det räcker dock inte med att endast tillföra fler soldater och ny utrustning, vi behöver också förbättra skyddet för totalförsvaret och uppdatera lagstiftningen för att möta morgondagens hot, säger Kalle Olsson.

I uppdraget ligger också att utreda behovet av att utöka möjligheterna att besluta om skyddsobjekt för att skydda civil och militär verksamhet. En specifik fråga är användningen av drönare och hur viktiga anläggningar skyddas från intrång från luften.

I april 2018 ska kommittén delredovisa sitt uppdrag. Övriga delar slutredovisas senast den i april 2019.

Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Under höjd beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista