Byggställning står mot omålad trähusfasad
1 av 2
Att bygga utan att invänta startbesked, eller flytta in utan slutbesked, kan bli väldigt dyrt. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Kvinna i ett rum med soffa och stolar.
2 av 2
Linnea Haggren är handläggare på miljö- och byggenheten i Bergs kommun och har jobbat med det här ärendet. Foto: Monica Wikström/Sveriges Radio
Lagar

Fastighetsägare krävs på över fyra miljoner för svartbygge

3:32 min

Två fastighetsägare i Bergs kommun byggde utan bygglov. Nu krävs de på en rekordhög summa i straffavgift.

Att inte söka bygglov eller vänta på startbesked innan man börjar bygga kan bli väldigt dyrt. Det har två ägare till en fastighet i Bergs kommun fått erfara.

För några år sedan byggde de ett uthus och ett garage utan bygglov. Nu har straffavgiften växt till över 4 miljoner kronor, en summa som är unik i Sverige.

– Det kan jag säga är väldigt ovanligt, om det ens har förekommit, säger Lars Brask, juridisk expert Boverket. 

Det var hösten 2013 som anställda på miljö- och byggnadsförvaltningen i Bergs kommun upptäckte att ett garage och ett uthus hade byggts på en fastighet i kommunen, trots att inget bygglov hade sökts och garage inte fick byggas enligt detaljplanen.

Förvaltningen tog kontakt med ägarna och en diskussion fördes om att de kunde ansöka om en ändring av detaljplanen.

Men någon ansökan kom aldrig in och i december 2014 tog miljö- och byggnadsnämnden beslut om att garaget måste rivas inom sex månader och att ägarna måste söka bygglov för uthuset inom tre månader.

De måste också betala en byggsanktionsavgift om nästan 19 000 kronor för att garaget hade byggts utan startbesked och en avgift på nära 12000 kronor för att uthuset byggt utan bygglov.

Byggsanktionsavgifterna är nya sedan 2011 då stora ändringar genomfördes i plan- och bygglagen. En rad mindre avgifter togs bort och sanktionsavgifterna för att bygga utan bygglov, så kallade svartbyggen, ökade. Det är ett riksdagsbeslut som ligger bakom kostnadsökningarna.

– I det här fallet är det en rättvisefråga. Grannen kan ha frågat om att få bygga ett garage, men fått nej. Då kan vi inte ge lov för att bygga det här garaget. Vi måste behandla alla lika, säger Linnea Haggren, handläggare på miljö- och byggenheten i Bergs kommun. 

Trots besluten om byggsanktionsavgifter hörde ägarna sedan inte av sig. 2016 togs nya beslut med höjda sanktionsavgifter i bägge ärendena. Avgifterna skulle enligt dessa beslut dubbleras varannan respektive var tredje månad. 

Nu har taket på 50 prisbasbelopp, eller drygt 2 miljoner kronor, nåtts på varje ärende. Fastighetsägarna är därför skyldiga kommunen sammanlagt 4 650 000 kronor.

Enligt Linnea Haggren är det väldigt ovanligt att ärenden går så här långt. 

– Normalt så brukar fastighetsägaren kontakta oss omedelbart och så gör vi det tillsammans, säger hon. 

Lars Brask berättar att riksdagen ändrade lagstiftningen och den tidigare avgiftsmodellen eftersom man ansåg att den inte hade tillräckligt avskräckande effekt. 

– Sedan ville man förbättra förutsättningarna för kommunen att arbeta med tillsyn genom att de här avgifterna tillfaller kommunen. 

Han rekommenderar den som tänker sig att bygga eller ändra något på sin fastighet att tidigt ta kontakt med kommunen. 

– Det är inte lätt det här. Det finns krav som är svåra att avgöra om man uppfyller dem eller inte. 

En av ägarna till fastigheten uppger sjukdom som förklaring till varför de inte kontaktat kommunen och betalat straffavgiften. Bergs kommun ska nu se över ärendet. 

Hos P4 Jämtland på Facebook är det många som kommenterar denna nyhet.

Byggsanktionsavgift ska tas ut om

– En motordriven anordning används i strid mot användningsförbud eller vissa villkor för användningen
– Nybyggnad eller tillbyggnad som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked eller tas i bruk utan slutbesked
– Annan ändring av en byggnad än tillbyggnad som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked eller tas i bruk utan slutbesked
– Åtgärd i fråga om en annan anläggning än byggnad som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked eller tas i bruk utan slutbesked
– Vissa andra åtgärder som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked eller tas i bruk utan slutbesked
– Skyltar eller ljusanordningar som kräver lov påbörjas utan startbesked
– Rivning av en byggnad eller del av en byggnad som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked
– Markåtgärd som kräver lov påbörjas utan startbesked
Källa: Boverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista