Migration

Kort varsel när ensamkommande flyttas till vuxenboenden

2:12 min

Ensamkommande asylsökande som fyller 18 år flyttas med kort varsel till anläggningsboenden för vuxna. Nimat fick besked strax före sin födelsedag att han, skulle flytta från Stockholm till Östersund.

På Migrationsverket medger de att de har en dålig framförhållning just nu, och hänvisar till att många boenden håller på att avvecklas.

Nimat bodde på ett HVB-hem i Stockholm, och strax före sin 18-årsdag fick han reda på att han tre dagar senare skulle flyttas till ett boende utanför Östersund.

– Jag fyllde 18 år den 24 september. Den 25 september flyttade jag till Östersund. De skickade en biljett till min mobil på fredagen, tror jag att det var, berättar Nimat.

Och du flyttade på måndagen?

– Ja.

När ensamkommande asylsökande fyller 18 år betraktas de som vuxna och förlorar bland annat rätten att bo i särskilda HVB-hem eller familjehem.

En del kommuner låter 18-åringarna bo kvar i kommunen tills de får ett slutgiltigt asylbeslut, med hjälp av ett statligt bidrag.

Men huvudregeln är att de nyblivna 18-åringarna ska flyttas över till Migrationsverkets anläggningsboenden, ofta till andra kommuner och andra delar av landet.

Det i sig är en stor förändring, men ofta kommer också beskedet om vart flytten ska gå väldigt sent i processen. Ekot har pratat med flera ensamkommande asylsökande som berättar om att de fått reda på det bara någon eller några dagar i förväg.

– Det finns stora problem med att vi inte har bättre framförhållning, att vi inte kan ha det. Det är inte alls en önskvärd situation, säger Sverker Spaak, som är processägare på Migrationsverket.

Sverker Spaak förklarar den dåliga framförhållningen med att många av de ensamkommande som kom till Sverige 2015 nu fyller 18, och behöver plats på asylboenden. Det sker samtidigt som många boenden avvecklas, eftersom färre personer nu söker asyl i Sverige.

– Vi är i en stor avvecklingsperiod, vi stänger boenden hela tiden nu, så vi vet inte förrän tätt inpå flytten vilka platser som kommer att vara lediga, säger Sverker Spaak.

Nimat fick alltså bara några dagar på sig att förbereda flytten till boendet i Jämtland, där han placerades i en lägenhet med fem män. Och livet ändrades totalt:

– Det fanns ingen skola där, inga vänner. Bara äldre personer, jag delade ett rum med fem personer som var äldre än mig. Att bara sitta där och fundera, säger Nimat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista