Polis

Prisad polis slutar i protest – jobbade två år utan tjänst

3:28 min

Efter 2,5 år utan klara besked och ett års sjukskrivning fick samordnaren för nätverket grannsamverkan veta att hennes jobb inte längre fanns.

– Det har känts väldigt bittert och framförallt har jag totalt tappat respekten för ledningen, säger polisinspektör Birgitta Persson som lämnat in sin avskedsansökan efter 24 år i ett yrke som hon älskar.

De senaste sju åren har Birgitta Persson jobbat som samordnare för grannsamverkan i Jämtlands län. Ett brottsförebyggande arbete som fått mycket beröm och stor uppmärksamhet.

När den nya polisorganisationen trädde i kraft första januari 2015 försvann hennes tjänst, men det fick hon besked om först i somras - två och ett halvt år senare. Hade hon fått reda på det tidigare så hade det sett annorlunda ut i dag.

– Det hade inneburit att jag sluppit det här tjafset som varit i två och ett halvt år. Det hade inneburit att jag inte blivit sjukskriven. Jag var faktiskt sjukskriven i ett år för det blev så jobbigt, säger hon. 

Det känns tufft och det är ett av skälen till att jag säger upp mig, ett annat är att jag förlorat respekten för vår ledning.  

Polisledningen bekräftar att Birgitta Perssons tjänst är borta sedan länge.

– Den upphörde i och med att vi gick in i en ny myndighet, säger Peter Moberg chef för lokalpolisområde Östersund.

Borde inte Birgitta Persson fått reda på att hennes tjänst var borta på en gång?

– Absolut så är det en kommunikationsmiss som har skett om man inte får reda på att ens tjänst upphör. Absolut. 

Birgitta Persson är inte den enda som slutar. Förra året slutade 500 poliser i i landet i förtid, vilket var drygt tio procent fler än året innan, det visar statistisk som Polisförbundet tagit fram till P4 Jämtland.

Hittills i år har 30 poliser gått i förtid i polisens Region Nord som är den del som polisen i Jämtland numera tillhör.

År 2015 fick Birgitta Persson polisens medalj för sitt engagemang att utveckla och lyfta det brottsförebyggande arbetet med nätverket grannsamverkan - samma år togs hennes tjänst bort.

– Jag har varit med i många år och många omorganisationer men så här dåligt har det aldrig varit, säger Birgitta Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista