Anders De Sinegube är säkerhetschef på Jamtli
Anders De Sinegube är säkerhetschef på Jamtli. Foto: Marcus Fårnberg/Sveriges Radio
Polis

Jamtli utsatt för flera IT-attacker

3:40 min

Det är inte bara länets kommuner som utsatts för virusattacker, även länsmuséet Jamtli har drabbats flera gånger tidigare.

En kartläggning från SVT nyheter visar att alla länets kommuner har utsatts utpressningsvirus, så kallat ransomware. Totalt i landet som helhet har omkring 80 procent av kommunerna fått fientliga virus i sina datasystem.

Även Jamtli har utsatts för virusattacker, den senaste inträffade i våras då viruset WannaCry spreds till massvis med företag och organisationer världen över. 

– Vi har fått två stora virusattacker de sista två åren. Lite mindre attacker på enskilda stationer får vi nu och då men de här mer samordnade attackerna då har vi haft två större, säger Anders De Sinegube som är säkerhetschef på Jamtli. 

Anders De Sinegube berättar att de båda gångerna lyckades avvärja attacken.

– Vi agerade och sa att ingen skulle klicka på någon länk i sina datorer. Sen gick datateknikerna runt och stängde ner alla arbetsstationer och gick igenom dem en efter en, säger han. 

Tror du att det kommer lugna ner sig eller bli värre?

– Jag tror det kommer bli värre. Det är helt uppenbart att många organisationer har inte tagit höjd för de här nya hoten. De kriminella ligorna är riktigt duktiga på det här, säger Anders De Sinegube. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista