Ett fotokollage med ett timrat hus och en porträttbild på Dick Bewarp
1 av 2
Dick Bewarp byggde sin cowboykåk i Mårdsjön. Foto: Dick Bewarp
Ett timrat hus
2 av 2
Här är Dick Bewarps cowboykåk i Mårdsjön. Foto: Dick Bewarp
Utmärkelse

Dick Bewarp är "Årets Vildhuss" efter succén med Cowboykåken

8:11 min

Dick Bewarp från Mårdsjön blev rikskänd genom tv-serien Cowboykåken i SVT. Nu har han utsetts till "Årets Vildhuss" i Ragunda kommun.

Dick Bewarp är killen som flyttade från stora staden Malmö till Mårdsjön för att förverkliga sin stora dröm. Han hade aldrig byggt något tidigare, men nu skulle han bygga en cowboykåk helt själv.

Huset har stått klart i några år och i somras kunde vi följa hans byggprojekt i en dokumentärserie i SVT. Dick blev snabbt en rikskändis och serien gjorde succé.

Hans cowboykåk har blivit lite av en turistattraktion. I somras strömmade det folk till hans hus i Mårdsjön och det blev sådant tryck att han fick stänga igen huset och ha speciella öppettider. Han började till och med att ta inträde.

– Jag tror att det var över 1000 personer som var där i somras. Det blev jobbigt för mig för jag fick ju ha guidade turer. Jättegalet, berättar Dick Bewarp.

Vad det en jobbig period?

– Ja, men det var roligt för byborna. De har aldrig någonsin sett sådan trafik i Mårdsjön som det var i somras. Så vi funderar på att sätta rödljus i vår korsning, säger Dick Bewarp och skrattar.

Nu har han fått ta emot utmärkelsen "Årets Vildhuss", den främsta utmärkelse som Ragunda kommun delar ut. Enligt kommunen själva är det en hedersbetygelse som ska gå till någon som under året gjort något utöver det vanliga. Motiveringen lyder:

"På ett öppet och okonstlat sätt har han visat hela landet vilka möjligheter till utveckling och livskvalitet vår kommun kan bjuda på. Likt prisets namngiven är han en pionjär som bryter ny mark och öppnar nya möjligheter för sig själv och för bygden."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista