Kropp & hälsa

Sjukskriven i nästan ett år – får ingen sjukpenning

3:49 min

Filmaren Anna Melin från Östersund fick efter månader av feber diagnosen ME/CFS. Nu kämpar hon för att få sjukpenning.

I kväll visas den flerfaldigt prisbelönta dokumentären "Unrest", av den amerikanska filmaren Jennifer Brea, på kulturlokalen Tullgatan 6 i Östersund.

Filmen är en berättelse om hur livet kan te sig med sjukdomen ME/CFS - myalgisk encefalomyelit / kroniskt trötthetssymdrom - som kan innebära muskelsmärta och inflammation i hjärna och ryggmärg.

Filmaren Anna Melin från Östersund fick efter månader av feber, just diagnosen ME/CFS, tidigare i år. Diagnosen ställdes genom uteslutning, vilket är en av följderna av att sjukdomen är både svårdiagnostiserad och gåtfull.

– Det råder en stor kunskapsbrist inom vården om sjukdomen. Nu har jag varit sjukskriven i ett år utan sjukpenning. Det känns helt absurt, säger Anna Melin och fortsätter:

– Jag saknar vardagliga saker som att gå och handla. Jag saknar livet.

Mer information om ME/CFS finns hos Riksföreningen för ME-patienter, RME.

De skriver bland såhär:

"Sjukdomen, som ofta kallas ME, men har den officiella benämningen ME/CFS, är klassad som neurologisk (WHO ICD-10 G93.3) och benämns av forskare på området ofta som neuroimmunologisk. Den drabbar ca 0,4 % av befolkningen, vilket betyder att det kan finnas upp till 40.000 ME/CFS-sjuka i Sverige. Troligen har bara ett fåtal av dessa fått korrekt diagnos. För vuxna är sjukdomen i dagsläget nästan alltid kronisk, men förhoppningsvis kan biomedicinsk forskning leda till framtida effektiva behandlingar."