Järv
Foto:Örjan Holmberg/SR Västerbotten
Jakt

Skyddsjakt på järvar – 13 djur får skjutas

4:30 min

Länsstyrelsen har fattat beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte på 13 järvar i Jämtland och Härjedalen. Bakgrunden är den stora skada som järvarna gör för rennäringen.

Enligt länsstyrelsen i Jämtland är järvarna det rovdjur som gör störst skada för rennäringen i Jämtland och Härjedalen, det framgår av beslutet om skyddsjakt på 13 järvar som börjar gälla den första november. 

– Renen är järvens viktigaste bytesdjur. De skadar och tar väldigt mycket ren och vi bedömer att de gör stor skada på rennäringen i länet, säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Ett beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte är ganska ovanligt. Sist länsstyrelsen gjorde det var 2015, då blev det överklagat och upphävt berättar Emma Andersson. 

Däremot fattar länsstyrelsen som regel flera beslut om skyddsjakt på järv varje år, efter att någon ansökt om det. 

Enligt länsstyrelsens inventering är det 34 föryngringar av järv i länet det senaste året, vilket är tio fler än den lägsta nivån som föryngringarna ska ligga på i Jämtland och Härjedalen.

– Det innebär att det finns ett utrymme för uttag i den här typen av skyddsjakt, säger Emma Andersson. 

Jakten får bedrivas i fem områden i framförallt Strömsund, Berg och Härjedalen och de som har jakträtt på älg i respektive område får även jaga järv.

Den 15 januari 2018 är sista datum för att bedriva skyddsjakt på järv, enligt det aktuella beslutet från länsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista