serverhall luleå
Serverhallar är en möjlig användning som Östersunds kommun tänker sig för markområdet i Midskog. På bilden ses dataservrar i Facebooks första datacenterhall i Luleå. En andra hall har tillkommit efter att bilden togs. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Markanvändning

Östersunds kommun överklagar Midskogsdom

Östersunds kommun överklagar Mark- och miljödomstolens beslut från i oktober om att upphäva detaljplanen för området Midskog.

Det är ett markområde som kommunen vill göra tillgängligt för elintensiva verksamheter, exempelvis serverhallar.

Kommunens detaljplan överklagades av Jovnevaerie (Offerdals) sameby.

Mark och miljödomstolen fastslog efter överklagandet att den miljökonsekvensbeskrivning kommunen gjort var bristfällig utifrån bland annat dess beskrivning av detaljplanens påverkan på rennäringen.

Östersunds kommun hävdar däremot i sitt överklagande att man har tagit hänsyn till de fakta och material man fått tillgång till. Men trots ett flertal påstötningar har samebyn inte inkommit med mer information och dokumentation, enligt kommunen.

Parallellt med överklagan finns nu ett förslag om att påbörja en process med en ny detaljplan för Midskog. Beslut om det ska fattas av kommunstyrelsen den 7 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista