Operationspersonal Östersunds sjukhus GENREBILD
Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Region Jämtland Härjedalen

Regionens hyrläkarköp granskas av Konkurrensverket

Konkurrensverket har startat en granskning av hur Region Jämtland Härjedalen köper in bemanningspersonal eftersom man misstänker att regionen bryter mot lagen.

Efter att P4 Jämtland och P4 Norrbotten för några veckor sedan avslöjade att samtliga fyra regioner och landsting i norr saknar ramavtal i år för sina inhyrda läkare och sjuksköterskor, inleder nu Konkurrensverket sin granskning.

Landstinget i Västerbotten har tagit på sig att även göra upphandlingen åt sjukvården i Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och Härjedalen. Förhoppningen var att upphandlingen skulle vara färdig i juni, men har blivit försenat för att fem bemmaningsföretag överklagat upphandlingen.

Istället har Region Jämtland Härjedalen direktupphandlat bemanningspersonal för drygt 100 miljoner kronor hittills i år.

Konkurrensverket har nu inlett en granskning av upphandlingen i de fyra nordligaste länen. Förfarandet kan vara ett brott mot Lagen om offentlig upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".