Grannsamverkan skylt
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Brott

Grannsamverkan fungerar inte – polisen hoppas på nystart

3:10 min

Många länsbor menar att grannsamverkan inte fungerar sedan omorganisationen. Polisen hoppas att nya områdespoliser ska vara lösningen.

Eivor Frestadius som bor i Sörviken berättar att grannsamverkan inte alls fungerar på samma sätt längre. 

– Folk är uppmärksamma på ett sätt när det kommer kontinuerlig information, då är folk uppmärksamma men nu struntar man i det , säger Eivor Frestadius. 

Områdespolischef Jonny Jonsson är den som kommer ansvara för grannsamverkan i Strömsunds kommun framöver. 

– Tyvärr har det inte varit lika aktivt på ett tag. Mycket i framgångsfaktorn har varit det arbetet Birgitta gjort. Det är väldigt synd att hon slutar, säger han. 

I den nya omorganisationen ligger ansvaret för grannsamverkan ute på områdespoliserna. Tidigare fanns det en samordnare centralt för Jämtland/Härjedalen, Birgitta Persson.

Men hon har valt att sluta sin tjänst, efter att hennes funktion som samordnare togs bort, utan att hon fått reda på vad hon skulle jobba med istället.

Biträdande regionpolischef Micael Säll Lindahl medger att det har funnits vissa problem i omorganisationen.

– Vi har genomgått en väldigt stor omorganisation där vi försöker orgnisera och sätta ihop arbetet på ett annat sätt. Och i det här jobbet har vi haft lite glapp, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista