Polisbil i mörker
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Polis

Försökte köra på polis – som avlossade varningsskott

4:32 min

En polis sköt i natt ett varningsskott för att få stopp på en bil, som försökte köra på polisen.

Bilens förare misstänks ha varit inblandad i ett stöldförsök tidigare på natten i Krångede.

– När vi ska kontrollera det här fordonet så försöker fordonsföraren köra på en polis. Polisen känner sig så trängd att han använder sitt tjänstevapen och skjuter ett varningsskott, säger Börje Öhman, kommunikatör på polisen Region Nord.

Därefter försökte bilföraren, en man i 20-årsåldern, köra i väg från platsen i hög fart. Han kom inte så långt utan körde ner i diket och poliserna på plats kunde springa ikapp honom och gripa honom på plats.

Ingen person skadades i händelsen.

Den gripne är misstänkt för att ha försök stjäla en fyrhjuling i Krångede tidigare på natten, tillsammans med några andra personer. De ska ha blivit ivägjagade av den som anmälde det pågående brottet, enligt uppgift till polisen.

Patrullen som skickades till platsen stötte senare på en misstänkt bil och det var då föraren i bilen försökte köra över en polisman.

Mannen är nu misstänkt för försök till grov misshandel.

– Om mannen skulle ha kört på polisen skulle han ha blivit så svårt skadad att det i vart fall hade varit försök till grov misshandel. Det skulle också kunna rubriceras som försök till mord, men det beror helt på omständigheterna, säger Börje Öhman.

Det är inte särskilt vanligt att en polis i Region Nord avlossar sitt tjänstevapen. Även det ska nu utredas internt inom polisen.

Senare på morgonen greps en till man, i dryga 20-årsåldern, även han misstänkt för att ha varit inblandad i stöldförsöket i Krångede.

Börje Öhman vill inte gå in på vilken bevisning som binder de båda männen till det misstänkta stöldförsöket.

– Men generellt kan jag säga att bevisningen är ganska god, enligt min bedömning, säger Börje Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista