Mikael Säll Lindahl, biträdande chef för polisen region nord.
Mikael Säll Lindahl, biträdande chef för polisen region nord. Foto: Sveriges Radio
Polisen

"Glapp" i arbetet med grannsamverkan – polischef medger försämring

0:58 min

Polisens arbete med grannsamverkan i Jämtland och Härjedalen har blivit lidande i samband med polisens omorganisation. Det bekräftar nu Mikael Säll Lindahl, biträdande chef för polisen Region Nord.

– I det här jobbet har vi haft lite glapp, det måste man vara ärlig att säga, det säger Mikael Säll Lindhal, biträdande chef för polisen Region Nord.

Väldigt många lyssnare har hört av sig till P4 Jämtland och hävdat att polisens arbetet med grannsamverkan i Jämtlands län inte fungerar i dag.

Flera säger att de tycker att det verkar som att det brottsförebyggande arbetet inte prioriteras.

Mikael Säll Lindahl säger att arbetet med att bygga upp ett bättre samarbete med privatpersoner runt om i länet är på gång igen.

– Nu är vi på gång att sätta ihop det här på ett nytt sätt. Steg för steg kommer vi att lyckas med det, men det är inget man snyter ur näsan, säger han.

I den nya omorganisationen ligger ansvaret för grannsamverkan ute på områdespoliserna. Tidigare fanns det en samordnare centralt för Jämtland/Härjedalen, Birgitta Persson.

Men hon har valt att sluta sin tjänst, efter att hennes funktion som samordnare togs bort, utan att hon fått reda på vad hon skulle jobba med istället.

Frågan är hur områdespoliserna ska hinna med att jobba förebyggande med grannsamverkan, samtidigt som de ska sköta sina andra arbetsuppgifter?

– Det är ju som alltid inom polisen, det är mycket som behöver göras. Man måste skapa en planering kring det så att man inte blir dragen på jobb de dagar man ska träffa en grannsamordnare, till exempel. Sen kan vi aldrig vara helt säkra på att vi inte blir dragna på andra uppgifter, det hör till polisens verklighet, säger Mikael Säll Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista