Två män i ytterjackor står vid en nyponbuske
Styrelseledamoten i Bassestiftelsen Svenne Millberg och Basses pappa Hans Olofsson. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Samhälle

Bassestiftelsen lägger ner efter tjugotvå år

3:52 min

Efter många års arbete väljer nu Bassestiftelsen, som arbetar för en mer barnvänlig sjukhusmiljö, att stänga ner.

– Dels när vi startade Bassestiftelsen hade vi ett mål att skapa fem rum och det tycker jag att vi har uppnått med råge, säger grundaren Hans Olofsson.

År 1995 förlorade Tina Henriksson och Hans Olofsson sin fem år gamle son Sebastian efter en tids svår sjukdom. För att hedra hans minne valde Tina och Hans därför att starta en stiftelse till Basses minne för att stötta barn som vårdas under längre tid på sjukhuset.

– Vi som föräldrar såg att barnen hade ett behov och ville ha det mysigt, säger Hans Olofsson.

Stiftelsens ändamål var att öka trivseln och omvårdnaden för patienterna vid barn- och ungdomskliniken på Östersunds sjukhus, i den mån det fanns resurser bidrog man även med resurser till andra kliniker.

– Det ska inte vara den här strikta sterila sjukhuskänslan. Jag hoppas ju att Region Jämtland Härjedalen nu förstår vad vi gjort i alla dessa år och följer upp lite grann i våra fotspår, säger Svenne Millberg, styrelseledamot i stiftelsen.

Under årens lopp har stiftelsen samlat in gåvor på drygt 10 miljoner kronor. Arbetet har fortgått på ideell basis. Insamlingen pågår till årsskiftet, därefter avslutas verksamheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista