Återvinningen i Östersund.
Trots villaägarnas protester har Åre kommun tagit beslut att flytta återvinningscentralen i Järpen. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio
Samhälle

Grannar kritiska när återvinningscentral flyttar närmare

4:42 min

Det finns oro att flytten av återvinningscentralen i Järpen ska försämra miljön i villaområdet intill.

Åre kommun planerar att att flytta återvinningscentralen till en kommunägd tomt, men boende i närheten av den tänkta platsen befarar att det försämrar miljön i området och kan sänka värdet på deras fastigheter.

Järpenbon Denny Sjölund hör till dem som kritiserar planerna.

– Vi är många hundägare som går runt det här industriområdet och grisigare plats får man leta efter när man går runt den här återvinningscentralen, och nu vill de flytta den ännu närmare villaområdet, säger han till P4 Jämtland.

Lars-Erik Eriksson är teknisk chef i kommunen och säger att en del av de sopbilar som i dag parkeras på den avsedda platsen kommer att flyttas därifrån, vilket kommer att minska dålig lukt. Kommunens ambition är att skapa en ren och trevlig miljö på återvinningscentralen, med avskärmningar mot omgivningen i form av bullerplank, för att det ska påverka boende runtomkring så lite som möjligt.

– Vi vill förbättra återvinningscentralen och modernisera den hanteringen, och framförallt har ju kommunen ett uppdrag att klättra i den här avfallstrappan, alltså att återvinna mer och mer, säger Lars-Erik Eriksson. 

Kommunen vill utnyttja lokalerna i ett befintligt hus för att starta ett återbruk istället för att bygga nytt någon annanstans.

– Vi har protesterat och överklagat, men kommunen har bara för två veckor sedan godkänt en flytt, och det tycker inte vi villaägare om, säger Denny Sjölund som tycker att centralen borde placeras längre bort från bebyggelsen.

Enligt Lars-Erik Eriksson har kommunen undersökt andra platser men inte hittat något bättre alternativ.

– Centralen är ju inte öppen varje dag heller, så vi har i våra bedömningar och våra utredningar gjort att påverkan ska normalt sett inte vara så stor på omgivningen, säger han.

Kommunens plan är att arbetet med den nya återvinningscentralen ska starta runt årsskiftet.

Den här nyheten kom till efter ett lyssnartips. Tipsa gärna du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista