Många vittnar om problem på äldreboendet Björkbacka i Östersund.
Många vittnar om problem på äldreboendet Björkbacka i Östersund. Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT
Vård och omsorg

Larm om allvarliga problem på äldreboende

Kommunen: Vi tittar på varje enskilt ärende
1:14 min

Personal som slutar, vårdtagare som rymmer, larm som inte fungerar. Den senaste tiden har Östersunds kommun fått in flera klagomål på vård- och omsorgsboendet Björkbacka, som drivs av privata Förenade Care.

Under torsdagen träffade Östersunds kommun representanter för Förenade Care för att diskutera de synpunkter och klagomål som kommit in på verksamheten. En av anledningarna till problemen kan vara brister i chefsfunktionen. 

– De har bytt chef ett par gånger nu och den nuvarande chefen har sagt upp sig. De håller på att rekrytera en ny chef. Det är viktigt för oss att vara trygg med att de har en bra ledningsfunktion på plats, säger Björn Hoflin, uppdragschef inom vård och omsorg på Östersunds kommun.

Synpunkterna som har kommit in, uppfattar ni att det är någon fara för de som bor där?
– Det tänker jag inte. Men vi måste ändå gå in i varje enskilt ärende och utreda det som vi alltid gör. Att vi nu träffade regionchefen, det är ett sätt att säkra att det inte ska bli någon fara för någon, säger han till P4 Jämtland.

Både personal och anhöriga har hört av sig till kommunen med klagomål och synpunkter på Björkbacka. Det handlar bland annat om en vårdtagare som hittats på golvet och som legat där så länge att denne fått trycksår, om en vikarie som inte fått information om att en vårdtagare måste vändas regelbundet och om en vårdtagare som inte fått sina bensår omlagda.

Enligt uppgift till kommunen har många i personalen valt att säga upp sig och de vikarier som ta sin har ofta lite erfarenhet och får ingen riktig introduktion.

Vid ett tillfälle har en vårdtagare avvikit från boendet och sovit ute under bar himmel. En anhörig hävdar i ett brev till kommunen att larmet som vårdtagaren har inte fungerar som den ska.

Enligt Björn Hoflin ska kommunen ska titta på varje enskilt fall där det kommit klagomål. Han har också framfört klagomålen till Förenade Care. 

– Det vi gör nu i dialog med utföraren är att säkra att de gör allt de kan för att se till att det är en bra verksamhet som folk kan känna sig trygga med.

Men anhöriga, kan du förstå att man bli orolig när man hör om detta, vad vill du säga till dem?
– Vi har haft Förenade Care som utförare i Östersund sedan 2009. Det är ett seriöst och proffessionellt företag. Vi litar på att de gör ett bra jobb. Men vi måste ändå vara där och kolla att de vet hur det fungerar och att de vet att de har de resurser som behövs här, säger Björn Hoflin.

Förenade Cares representanter har lovat att komma tillbaka till kommunen med en analys och en åtgärdsplan för Björkbacka om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".