Droppens förskola Ytterån.
1 av 2
Bristen på vikarier gör att barn på Droppens förskola måste skickas hem. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Droppens förskola Ytterån.
2 av 2
Droppens förskola Ytterån. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Förskola

Vikariebrist tvingade förskola att skicka hem barn

4:13 min

Vikariebrist i Krokoms kommun har tvingat förskolor att skicka hem barn, då personalen inte räcker till.

Krokoms kommun har svårt att rekrytera vikarier till förskoleverksamheten. Det har enligt Malin Stålhandske på Droppens förskola i Ytterån medfört problem.

– Flera gånger i månaden händer det att vi ansöker om vikarie och får avslag och det här är ett problem som inte bara gäller Droppens förskola utan det är ett känt problem i hela kommunen, säger hon till P4 Jämtland.

Kommunens vikarier inom förskolan tillsätts via en bemanningspool. I tisdags resulterade vikariebristen i poolen att man på förskolan Droppen i Ytterån fick skicka hem barn, eftersom man inte hade tillräckligt med personal.

– Det som blir lidande är att vi inte kan bedriva vår verksamhet, vi har ju ett uppdrag att utföra gentemot Skolverket, säger hon.

Personalbristen leder till påfrestningar som gör att verksamheten istället handlar om att passa barnen, menar hon vidare.

Nu hoppas Malin Stålhandske att kommunen ska se över bemanningspoolen som system.

Enligt Elisabeth Englund, verksamhetschef för barnomsorg i Krokoms kommun, är det svårare att rekrytera timvikarier nu jämfört med för några år sedan. Det beror på högkonjunkturen tror hon.

– Det går ganska bra för Sverige och våra företag går bra, och då är det låg arbetslöshet vilket gör att det är färre som har möjlighet att jobba som timvikarie. 

Elisabeth Englund har förståelse för att personalen är frustrerade över situationen. 

– Vi har haft det här för ögonen en längre tid, men samtidigt finns det inte tillräckligt med tillgängliga personer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista