Polisens bild
1 av 2
Den som är intresserad av att bli volontär kan anmäla sig på polisens hemsida. (Arkivbild) Foto: Foto: Polisen
Eva Helin
2 av 2
Eva Helin samordnar omstarten för polisvolontärer som håller på starta upp igen. Foto: Billy Abraha
Polisen

Nysatsning på polisvolontärer i Jämtland

Polisen Eva Helin: Det skapar en trygghet
0:59 min

Efter polisens omorganisation 2015 lades volontärsarbetet på is men nu vill man komma igång igen.

I södra Sverige är volontärer ett dagligt inslag i polisens arbete men i Jämtlands län har de varit frånvarande sedan arbetet lades på is för tre år sedan.

Polisvolontärer är privatpersoner som på sin fritid är en extra resurs för polisen och kan hjälpa till vid till exempel fotbollsmatcher och demonstrationer säger Eva Helin, lokalpolisområdeschef för Jämtland-Härjedalen.

Det fungerade bra senast men i samband med omorganisationen så lade vi det på is med en tanke att starta om vid lämpligt tillfälle. Nu är tanken att vi ska ta ett omtag.

"Det skapar trygghet i samhället"

Det finns redan ett utvecklat system för polisvolontärer i landet men Eva Helin säger att det råder andra förutsättningar i vårt län jämfört med i exempelvis storstäderna och nu är tanken att först hitta en metod som fungerar här.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. De kan användas för att sprida information, för att samordna grannsamverkan eller vid fotbollsmatcher. Det skapar trygghet i samhället, det vet vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".