Korn på en åker med snö
Korn på en snöklädd åker. Arkivfoto: Anders Wikström/SR
Jordbruk

Stor mängd spannmål förstört av snö

1:55 min

En betydande del av spannmålen i Norrland har inte hunnit skördas på grund av ihållande regn. Nu har snön börjat falla och förstört mycket av spannmålet, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund blev årets skörd en katastrof för redan hårt prövade bönder.

Under ett tunt lager snö finns kornet fortfarande kvar och nu är det för sent för att köra med skördetröskan, säger Leif Lindgren, som är bonde utanför Vännäs i Västerbotten.

– Hoppet var det sista som övergav en, men när det kom snö och det här blev nedtryckt. Då finns ingen räddning längre.

I vanliga fall hade skörden av spannmål varit klar för flera veckor sedan, men för bönder i norra Sverige har ihållande regn varit ett problem då många inte kunnat tröska på fälten. Det har till och med grott i kornaxen, säger Leif Lindgren och visar.

– Det började gro i själva kärnorna i axen och då kan det bli mögel. Det är faktiskt första gången jag är har varit med om att det varit så bedrövligt, säger han.

Nu när snön fallit på flera håll ser Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att en betydande mängd spannmål går förlorad. Bara i Västerbotten handlar det om oskördat korn för miljontals kronor, enligt Lotta Falkesson, ordförande i LRF Västerbotten.

– Spannmålsskörden är katastrofal. Man kan nästan inte att prata om någon skörd över huvud taget. En del har kunnat skörda men det är ett otroligt tufft läge, säger hon.

Enligt Länsstyrelsen i Västerbotten är det i nuläget svårt att uppskatta hur mycket spannmål som ligger kvar på åkrarna, men konstaterar att kvaliteten av det som tagits inte är bra.

Leif Lindgren räknar med att förlora 50 000 kronor på den dåliga spannmålsskörden, ändå har han lyckats tröska en hel del, säger han. Nu måste han köpa extra foder till sina djur på gården.

– Så det blir sämre. Men vädret rår man inte över - det har varit dålig vår, sommar och höst. Tyvärr har det varit ett sånt skitår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista