Äktenskapstvång
Bild från ceremonin som ingår i förundersökningen. Foto: Polisen
Domstolarna

Samtliga frias i rättegång om äktenskapstvång

Östersunds tingsrätt friar de tre personer som stått åtalade misstänkta för att ha tvingat en 15-årig flicka att gifta sig mot sin vilja.

Det var våren 2016 som flickan ska ha gifts bort med en 25-årig man hon inte träffat innan och som inte bor i Sverige. Själva vigseln ägde rum i Åre kommun och socialtjänsten där anmälde också det hela till polisen.

Flickan omhändertogs efter bröllopet av socialtjänsten och placerades i skyddat boende.

De åtalade var en manlig anhörig till flickan, dennes fru och en kvinnlig bekant. De har alla nekat till brott och menar att det var flickan själv som ville gifta sig.

Domstolen konstaterar att flickan visserligen befunnit sig i en utsatt situation då hon befunnit sig i beroendeförhållande till hennes anhöriga och hans fru. De tre kom tillsammans till Sverige.

Men rätten anser det inte bevisat att de tre åtalade utnyttjat flickans utsatta belägenhet för att ingå äktenskapet och det är därför de nu frias.

– Min klient är glad att det blev en friande dom, men beklagar att det blev en process av det hela, säger advokaten Erik Vinger Alverlind som företrätt den manlige anhörige till flickan.

Målsägarbiträdet Kerstin Löfroth, som företräder flickan, säger till P4 Jämtland att de är besvikna över domslutet och att de nu behöver gå igenom och analysera domen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".