Affisch för Bio Regina
Bio Regina firar nu 30 år. 2014 flyttade verksamheten till nya lokaler på Kyrkgatan i Östersund och då togs denna bild. Foto: Johanna Gadd
Kultur

Folkets Bio Regina firar trettio år med alternativ film

3:57 min

Catarina Lundström och Lasse Pettersson har båda varit med sedan starten av Folkets Bio Regina. I trettio år har bion visat film lite vid sidan av den vanliga filmfåran.

Vintern och våren 1988 började filmerna att rulla i Hedenvindsalen, Folkets Hus i Östersund. Folkets Bio Regina hade precis öppnat ridåerna och har nu haft över tusen olika föreställningar i närmare trettio år.

– Det har varit fantastiskt, det är en sån glädje för att man möter så mycket publik som uppskattar det man gör, säger Lasse Pettersson som numera är pensionär och föreståndare på biografen.

Folkets Bio startade i Stockholm med ambitionen att lyfta fram filmer som de kommersiella biograferna inte visade. Östersund skiljde sig gentemot övriga Folkets Bio biografer med att visa filmer under alla veckans kvällar.

– Ibland visar vi film som vi inser, om vi inte tog hit den här filmen så skulle den inte visas i Östersund och det är för att en kommersiell aktör gör bedömningen att man kommer sälja så pass få biljetter. Om filmen är alternativ eller inte är ointressant, säger Catarina Lundström som var väldigt aktiv i biografen när den startade.

Vidare till veckan kommer filmer som hade sin premiär för trettio år sedan att visas upp igen i restaurerade versioner, fram till och med Lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista