Plaströr, containrar och betongsläp bakom stålgaller på industrimark
1 av 3
Odenskogs industriområde i Östersund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Johan Magni mark-och exploateringsingenjör på Östersunds kommun.
2 av 3
Johan Magni mark-och exploateringsingenjör på Östersunds kommun. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Johan Magni mark-och exploateringsingenjör på Östersunds kommun.
3 av 3
Johan Magni mark-och exploateringsingenjör på Östersunds kommun. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Näringsliv

Brist på industrimark i Östersund

1:10 min

Stor försäljning av industrimark de senaste åren och långa planeringstider på ny mark gör att det nu är brist på mark som ligger nära Östersund.

Det är närmast Östersund det råder brist, i områden som till exempel Verksmon i Torvalla eller industriområdet i Lugnvik. De senaste åren har Östersunds kommun sålt mycket mark. För tre år sedan fanns det ett helt annat utbud.

– Då kunde man nästan välja och vraka på tomtmark för industriändamål, säger Johan Magni som är mark- och exploateringsingenjör på Östersunds kommun.

Det har hänt att kommunen tvingats säga nej till företag, om de till exempel haft väldigt specifika önskemål på läget på tomten.

– Om vi inte kan erbjuda en tomt som den sökande vill ha i stan så försöker vi titta på andra områden, till exempel Brunflo eller Lit. Det har hänt att vi fått säga nej, att vi inte kan erbjuda mark tyvärr.

Det är så att kommunen kan ha gått miste om etableringar på grund av det?

– Ja det är klart att det kan bli så. Vi kan inte trolla fram mark om vi inte har mark även om vi skulle önska det, säger Johan Magni. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista