Ung kille med keps står framför graffitivägg
Adrian Adde Blom från Torvalla tävlar i SM i beatbox Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Kulturskolan

Adde Blom utmanar på Beatbox-SM

Adde: Alla kan göra beatbox
6:30 min

14-årige Adde Blom har beatboxat sedan han var fem år. Nu väntar första SM-tävlingen för grabben från Torvalla.

Adde fick lära sig grunderna i beatbox av sin storebror och har sedan lyssnat efter ljud och tränat mycket.

– Det krävs mycket tålamod, säger Adde.

Nu har Adde fått mycket stöttning av kulturpedagogen Gustav Kape Hedström. Kape och danspedagogen Anna Eriksson  är två nyanställda inom Östersunds kulturskola som ska bidra med ett nytt flexibelt arbetssätt för att locka in nya unga till kommunens kulturskola. Främst är målet att nå unga som inte har någon kontakt med kulturskolan alls.

På Torvalla fritidsgård har man redan nu haft workshops på fritidsgårdens tjejkvällar med fokus på gitarr, graffiti och dans. Hiphopkultur och graffiti är på Gustav Kape Hedströms bord.

 – Vi trodde att ungdomarna ville hålla på med rap, dj och graffitti. Men då dyker det upp något stjärnskott inom beatboxing, det hade jag inte kunnat förutse. Det är så intressant att komma ut till ungdomarna, säger kulturpedagogen Kape till P4 Jämtland.

 

Alla kan göra beatbox, när man vill och hur man vill.

I somras kom Adde med i en beatboxgrupp och uppskattar att få träffa andra med samma intresse. Nu siktar han på Beatbox-SM i december.

  

I ljudklippet hör du Adde beatboxa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".