Peter Womacka håller föredrag.
1 av 2
Peter Womacka presenterar förslaget som ska rädda Bussgods. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Företagare lyssnar på föredrag om förslaget som ska rädda Bussgods.
2 av 2
Företagare lyssnar på presentationen om förslaget som ska rädda Bussgods. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Politik

Företagare vill rädda Bussgods

3:11 min

Flera företagare i Jämtlands län har gått ihop och lämnat ett förslag till regionpolitikerna som de hoppas ska rädda Bussgods.

Förslaget presenterades av Samling näringsliv tillsammans med flera företagare i länet på måndagseftermiddagen. Enligt Samling näringslivs kalkyler skulle förslaget innebära att Bussgods skulle ge regionen en vinst redan nästa år. 

Det förutsätter att regionen fortsätter driva det i stället för att lägga ner det.

– Ett tag här måste nog regionen tyvärr göra det som vi ser det, för att vi får lite tid att samla oss kring den här väldigt komplicerade frågan, säger Peter Womacka.

Under ett extrainsatt regionfullmäktige på tisdagen ska politikerna besluta om Bussgods ska läggas ner eller inte. Vi har tidigare berättat att det är något som oroar flera företagare. Samling näringsliv menar att regionen ska satsa på Bussgods och att det i sin tur ska ge en miljonvinst inom bara ett par år. Men deras kalkyler är inte helt säkra. 

– Vi tror enligt den ofullständiga kalkyl vi gjort att vi kan gå från förlustbidrag som det tyvärr är just nu, till runt 10 miljoner i avkastning för regionen inom ett par tre år. Vi tror att vi kan skapa en avkastning redan 2018 på tre miljoner. Men jag vill inte vara mer specifik på siffrorna på grund att vi inte har tillgång till exakta siffror på länstrafikens nivå, säger Peter Womacka. 

Regionen menar att Bussgods går med förlust och vill spara pengar, är det realistiskt av er att tänka att de ska bidra ekonomiskt till det här?

– Vi tror på vårt förslag och vi tycker det är realistiskt. Vi tycker framför allt att potentialen för Bussgods är enorm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista