Två får i hage
1 av 2
Fårost från Myrviken kan behöva transporteras via Stockholm åter till länet om Bussgods läggs ned, enligt osttillverkaren Kristina Åkermo. (Arkivbild) Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Kvinna med hund står framför ytterdörr på falurött hos med mjölkkruka bredvid
2 av 2
Kristina Åkermo menar att hennes produkter från gårdsmejeriet får transporteras onödigt långt om Bussgods läggs ned. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Godstransporter

Lång omväg för fårosten om Bussgods läggs ned

0:48 min

I dag avgörs framtiden för Bussgods, som fraktar varor med buss över hela landet. Läggs bolaget ned kommer det att påverka delar av näringslivet i Jämtlands län negativt.

Beslutet om Bussgods framtid tas på ett extrainsatt regionfullmäktige tisdag kväll. Det är Region Jämtland Härjedalens socialdemokratiska och moderata koalition som vill lägga ned bolaget med hänvisning till den svaga ekonomin.

Den enda lösningen som osttillverkaren Kristina Åkermo kan se, om det blir en nedläggning av Bussgods, är att skicka sina produkter till grossister. Det betyder att ostar som tillverkas i Myrviken ska skickas till Stockholm för att sedan transporteras tillbaka till kunder i länet.

– Det kommer att göra det väldigt besvärligt för oss att skicka varor, framförallt till de här mer avlägsna platserna som Kall och Huså och sådana ställen, säger hon.

Kristina Åkermo menar att en nedläggning är negativ både av ekonomiska och miljömässiga skäl.

– Det blir en massa onödiga långa transporter, vad jag kan förstå. Samhällsekonomisk eller för miljön så är det dumt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista