En kvinna håller i en spruta
Sigrid Östman är distriktssköterska och jobbar på den speciella vaccinationsmottagningen på Östersunds sjukhus. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Hälsa

Nu kan du vaccinera dig mot influensan

5:42 min

Tisdag 7 november börjar vaccineringen mot säsongens influensa.

Vid entrén på Östersunds sjukhus har de öppnat upp en speciell vaccinationsmottagning där vi träffar Bengt Tallryd som kommit för att vaccinerar sig.

– Det här gör jag varje år. Jag har lite sjukdomar och är tvungen att göra det, säger Bengt och får ett snabbt stick i armen.

Idag, tisdag den 7 november, är det nationell vaccinationsstart och runt om i hela Sverige öppnar man upp för att ta emot patienter. Vid mottagningen på Östersunds sjukhus är det kö och många vill passa på att få vaccinet redan första dagen.

Micael Widerström är smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen och han uppmanar alla i riskgruppen att vaccinera sig.

 – Tillhör man en riskgrupp finns en klart ökad risk att man behöver sjukhusvård, och behöver man sjukhusvård är det också en ökad risk att man inte klarar sig hem igen, säger Micael Widerström.  

När han tittar på statistiken från förra årets vaccinering visar den att det var 37 procent av alla över 65 år i Jämtlands län som valde att vaccinera sig. Genomsnittet i riket var 49 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista