järv
Skyddsjakt på 13 järvar stoppas tillfälligt. Foto: Jonas Ekströmer /TT
Jakt

Skyddsjakt på järv stoppas

0:34 min

Skyddsjakten på 13 järvar, som startade den 1 november, stoppas nu av förvaltningsrätten.

Orsaken till stoppet är att Svenska rovdjursföreningen överklagat jakten och begärt inhibition. Med det innebär att ingen jakt får bedrivas utifrån beslutet tills det att målet avgörs slutligt eller annat beslutats.

– Det är inte jätteförvånande, men lite tråkigt på ett sätt. Vi har en skada på rennäringen som vi bedömer som allvarlig och på det här viset förhindras vi att minska den, säger Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt för en vecka sedan, då järvarna, enligt länsstyrelsen, orsakar stora skador och störningar för renskötseln.

När förvaltningsrätten kan komma med ett beslut, är oklart.

Ingen järv hann skjutas under den vecka jakten pågick. Om det dyker upp skador på rennäringen kan dock samebyarna ansöka om skyddsjakt på särskilda individer.

– Vårat beslut från den 31 oktober förhindrar inte samebyarna att ansöka om skyddsjakt om det skulle uppstå en skada, säger Emma Andersson till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista