Anna-Caren Sätherberg socialdemokratisk riksdagsledamot
Anna-Caren Sätherberg, socialdemokratisk riksdagsledamot, lovar att lägga fram nytt lagförslag om beslut kring sjukpenningen. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH SJUKPENNINGEN

Riksdagspolitiker lovar lagändring för sjukskrivna

1:05 min

Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Jämtlands län, lovar lagändring kring sjukpenningen. Sjukskrivna ska inte behöva betala tillbaka sjukpenning om de får negativt besked.

Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot för Socialdemokraterna från länet ser med oro på att alltfler länsbor blir av med sin sjukpenning.

Nu utlovar hon en lagändring som bland annat handlar om att Försäkringskassan inte ska kunna ta beslut i efterhand.

– Försäkringskassan fick mer resurser för att stärka handläggningen men då kom två domar som förändrade hur de gjorde sina bedömningar. Det handlade bland annat om att man kunde ta negativa retroaktiva beslut och att den sjukpenninggrundande inkomsten SGI, inte skulle gälla medan den försäkrade väntade på beslut. Det kommer vi nu lägga fram ett lagförslag på, säger hon.

– Jag har pratat med ansvarig minister och hon är också orolig över den stora skillnad av bedömningar som nu sker och även de negativa retroaktiva beslut. Det kommer att förändras, säger Anna-Caren Sätherberg.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista