Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Foto: SVA/Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Jakt

Älgar i Jämtland kartläggs efter smittolarm

0:39 min

Den så kallade avmagringssjukan, som drabbat älgar och renar i Norge, gör att svenska myndigheter nu utökar övervakningen i Jämtland.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill få in prover på vuxna älgar som skjuts under jakt i länet. Tidigare har endast uppenbart sjuka älgar varit intressant för myndigheterna.

– Utökningen är att man tar in prover även under jakt. Vi har tittat på riskdjur tidigare. Äldre älgar är mer intressanta än de yngsta. Vi vill inte ha kalvar, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA till P4 Jämtland.

Särskilt intressant är gränsområdena nära Norge i västra Jämtland.

– Jämtland är ett riskområde, säger Erik Ågren.

Förhoppningen är att få prover från några hundratal älgar, trots att älgjakten på många håll är över.

Kartläggningen i Jämtland blir ett försök inför nästa år, då prover från hela landet ska begäras in som en del i ett gemensamt EU-projekt som avser övervaka sjukdomen.

Avmagringssjuka, vars engelska namn är Chronic Waste Disease, CWD, är dödlig för hjortdjur, men smittar vad som är känt inte människor. Inkubationstiden är lång, minst ett år. De mest framträdande symptomen är avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar.

Rekommendationen är att inte äta kött från djur med påvisad CWD.

– Det speciella med prover från jakten är att vi vill kunna analysera och få provsvar innan man har styckat ner djurkropparna för att äta dem, säger Erik Ågren till P4 Jämtland.

I Norge har en handfull renar och älgar drabbats av sjukdomen, senast i oktober hittades en älg nära svenska gränsen vid Lierne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista