Spruta ges i armen av händer i plasthandskar
1 av 2
Det blev intensiv diskussion för och emot vaccinering. Nu klarlägger smittskyddsläkaren vad som är fakta. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Man står framför gardin
2 av 2
Micael Widerström, smittskyddsläkare på Region Jämtland/Härjedalen, avfärdar påståenden om att vaccinering mot säsongsinfluensan skulle vara farligt. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Vaccination

Smittskyddsläkaren om myter och sanning kring vaccinationer

1:07 min

Influensavaccinet är inte farligt och leder inte till att andra smittas, det säger Micael Widerström, smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.

Flera har hävdat motsatsen i kommentarer på P4 Jämlands Facebook, efter ett inlägg om att årets influensvaccineringen drar igång, tidigare i veckan. 

Influensavaccinering leder till att andra smittas, det finns studier som hävdar att vaccineringen inte gör någon nytta, vaccineringen har stora biverkningar – det är några påståenden som kommit in i kommentarer. 

Andra avfärdar den kritiken som oseriös och ansvarslös. 

Micael Widerström säger att de biverkningar som kan bli av en spruta med influensavaccin är helt ofarliga. 

– Lite ömhet, lite rodnad, möjligen lite feber som går över efter något dygn. Men det finns inga levande viruspartiklar som man ger i sprutform.

Men sprutan man får, man smittar inte efter att ha fått den?

– Nej, det finns inget som är smittsamt i det vaccinet, säger Micael Widerström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista