man står utomhus med blå jacka
Ante Andersson ordförande i längdkommittén i Jämtland Härjedalens Skidförbund Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Hälsa/Idrott

Ungdomar med ohälsa får hjälp av nytt projekt i länet

Ante Andersson "Känner stor skam"
8:11 min

Jämtland Härjedalens Skidförbund, JHSF, i samarbete med Svenska skidförbundet, vill införa en ny arbetsmodell som ska motverka ohälsa bland elitidrottande unga skidåkare.

 Tanken är att driva utbildningar om ohälsa samt starta tre kliniker i länet med inriktning på ätstörningar, psykisk ohälsa och fysiska skador inom idrotten.

– För den drabbade, anhöriga och ledare har det varit svårt att få hjälp och stöd inom den vanliga vården, säger Ante Andersson ordförande i längdkommittén i Jämtland Härjedalens Skidförbund.

Skammen är stor bland föräldrar

Ante har egen erfarenhet av svårigheterna att få adekvat hjälp. Detta när hans dotter för fyra år sedan drabbades av anorexia. Idag är hon frisk och går på skidgymnasium i Östersund.

– Skammen är stor bland föräldrar när det handlar om dessa sjukdomar. Man känner sig som en dålig pappa och en värdelös mamma. Min fru kände sig väldigt dålig att inte ens få i mat i sitt barn, berättar Ante.

Den nya modellen som ska motverka ohälsa bland elitidrottande unga längdskidåkare är tänkt att stå på tre ben. Förebygga, forskning och behandling. Planen är att sex tjänster ska tillsättas efter årsskiftet.

– Just nu fokuserar vi på finansieringslösningar. Vi har sökt pengar via Allmänna Arvsfonden och beslut väntas komma i december. Projektet behöver i ett senare skede även offentlig finansiering för att starta upp tre kliniker , säger Ante Andersson till P4 Jämtland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".