Emil Jönsson. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
1 av 2
Emil Jönsson. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio
Maxim Vylegzhanin
2 av 2
Maxim Vylegzhanin på OS i Sotji. Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Längdskidor

OS-silver till Jönsson och Peterson efter dopningsskandal

Emil Jönsson: ”Skönt att de åker dit”
3:48 min

Ytterligare fyra ryska skidåkare stängs av på livstid från OS. Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014.

– Skönt att de åker dit, säger Emil Jönsson till Radiosporten.

Det innebär bland annat att Emil Jönssons och Teodor Petersons brons i lagsprinten uppgraderas till silver.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzhanin brutit mot IOK:s antidopningsregler, uppger Rysslands skidförbund, enligt AP.

Liksom Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs de fyra av på livstid från tävlande i OS.

Maxim Vylegzjanin tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver i lagprinten tillsammans med Nikita Kriukov. Medaljer som han nu kommer att få lämna tillbaka. Det innebär att Emil Jönsson och Teodor Peterson, som kom trea i lagsprinten, nu får ett OS-silver. Vylegzjanin var även med och tog stafettsilver, en medalj som Ryssland redan fråntagits efter Legkovs dopningsbesked.

Ryssland förnekar dopningsbrott och kommer att överklaga dagens dom till Idrottens skiljedomstol, CAS, uppger AP.

Samtidigt skriver webbplatsen Insidethegames att IOK utreder misstänkta ryska dopningsfall även i bob, skeleton och hastighetsåkning på skridskor.

I december i fjol släppte utredaren Richard McLaren den sista delen av sin rapport om rysk statsstödd dopning, som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Bland dem tolv ryska medaljörer i OS i Sotji. De sex ryska skidåkarna har varit avstängda under det här året. Den 1 november tog IOK beslut om Legkovs och Belovs livstidsavstängning från OS, och kom på torsdagen med samma besked för de övriga fyra.

Internationella skidförbundet ska nu inleda sin utredning om de sex skidåkarna, som fram till dess att beslut tagits är fria att tävla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".