Psykologen Agneta Sandström och läkaren Ann Axelsson
Psykologen Agneta Sandström och läkaren Ann Axelsson. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Försäkringskassan och sjukpenningen

Neuropsykolog slår larm: Strid om sjukpenning gör hjärnskadade sjukare

2:47 min

Indragna sjukintyg avbryter rehabliteringsplaner och skapar stress hos patienter, det säger neuropsykologen Agneta Sandström.

Agneta Sandström är neuropsykolog på Remonthagen, regionens rehabiliteringscentrum för bland annat personer som drabbats av hjärnblödning eller andra typer av hjärnskador.  

– Patienterna blir stressade och oroliga, säger psykologen Agneta Sandström och får medhåll från sin kollega, läkaren Ann Axelsson.

Agneta Sandström berättar vad som brukar vara problemet.

– Ofta har vi påbörjat en rehabiliteringsprocess när vi ska sakta öka med arbete och det brukar fungera väldigt bra. Sen får de ett besked från Försäkringskassan och patienterna backar. Från att ha  arbetat halvtid till hel sjukskrivning eftersom de blir oroliga, slutar sova och inte fungerar längre, säger hon och fortsätter:

– Det påverkar hälsan hos våra patienter.

Tidigare träffade personalen på Remonthagen handläggare från Försäkringskassan när de gjorde upp rehabiliteringsplaner tillsammans med patienter. Numera träffar de i princip aldrig personal från Försäkringskassan.

– Tidigare blev det en sammanhållen process när vi träffade varandra. Det samarbetet har nästan helt försvunnit, säger Agneta Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista