pengar
Foto: Anders Wiklund/TT
Politik

Sedan valet 2014 har skatten höjts i 162 kommuner – mest i Pajala

0:24 min

I år höjdes den totala kommunalskatten, inklusive landstingsskatten, i 36 kommuner medan den sänktes i fyra. Nästa år blir det mindre förändringar. Det visar en genomgång som Skattebetalarnas förening har gjort.

Men sen förra valet 2014 har skatten höjts i 162 kommuner och sänkts i 16, mest har Pajala höjt med 1,96 kronor per intjänad hundralapp medan Österåker sänkt mest med 1,32 kronor.  

En orsak till höjningen i Pajala är avfolkningen men också högre utgifter för skolor och utbildning, säger Jan Larsson, socialdemokratiskt kommunalråd.

– Det är speciellt skolor och äldreomsorg som kostar, det är enorma utgifter. Det är väldigt få barn i skolorna men det kostar enormt mycket per barn. Det är nästan 75 procent högre kostnader per elev i de här byskolorna med väldigt få elever med kanske två i varje årskull, säger Jan Larsson (S) kommunalråd i Pajala.

För invånarna i Österåker är läget annat. Michaela Fletcher (M), kommunalråd berättar att kommunen lockar många höginkomsttagare. 

– De som flyttar in är både höginkomsttagare och högutbildade, vilket gör att det bidrar till skattekistan. Men vi tar inte ut med än vi behöver, säger hon. 

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, säger att Pajala och Österåker är typiska exempel på hur avgörande befolkningstillväxten är för kommuners ekonomi. Hon menar att ju färre som delar på kostnaderna, desto dyrare blir välfärden att finansiera.

– Rent generellt, speglar skattesatsen hur människor har flyttat över tid. Flyttar väldigt många människor från en plats så bor det färre kvar men det finns ändå en grundläggande och offentlig service som ska täckas men då är det färre som betalar den och därför höjer man skatten, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista