Barnoveraller hänger på krokar i kapprum
Mögelsporer har upptäckts i inomhusluften på Regnbågens förskola i Krokom. (arkivbild) Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Miljö

Mögellarm på Regnbågens förskola i Krokom

Verksamhetschef: Absolut inte någon önskvärd situation
2:30 min

Personalen på Regnbågens förskola i Krokom kommun larmar om att det finns mögel i inomhusluften.

– I mätningar nu under hösten har vi konstaterat att det finns mögelsporer. Vi har sett att det finns i inomhusluften och det ska det inte finnas. Vi har gått vidare och det kommer ett företag nu i veckan som ska göra en grundligare besiktning, säger Elisabeth Englund, verksamhetschef för förskolorna inom barn- och utbildningsförvaltningen i Krokoms kommun.

Det var personalen på förskolan som slog larm efter att de observerat lukt och upplevt att de har känts tungt att vistas i lokalerna. Det har även förekommit symtom som huvudvärk och trötthet bland personalen.

– Det här är absolut inte någon önskvärd situation. Det är klart att människor är oroliga, både föräldrar, personal och barn, säger hon.

Kommer eleverna fortsätta att vara i lokalerna?

– När vi får resultatet ska vi fatta beslut hur vi ska göra med förskolepersonalen och barnen. I väntan på resultat vill vi att det ska vara så bra miljö som möjligt så det står luftrenare på plats på förskolan för att göra inomhusklimatet bra, säger hon.

Varför ska barnen vara kvar i lokalerna när ni konstaterat problem?

– Vi tittar på det. Vi är ganska trångbodda idag i kommunen. Det här är ett arbete som pågår parallellt. Det kommer lösa sig, men vi vill invänta den här undersökningen i veckan, säger Elisabeth Englund, verksamhetschef för förskolorna inom barn och utbildningsförvaltningen i Krokoms kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".