Exteriör enplanshus med rödmålad träfasad och mjölkbrygga med välkomstskylt
Foto: Jonatan Forslund/Sveriges Radio
Äldreomsorg

Anhöriga oroliga efter nedläggningsbesked av demensboende

2:01 min

Flera anhöriga har reagerat med bestörtning på Bräcke kommuns planer att lägga ner demensboendet Bergsvägen i Pilgrimstad.

Maria Strand är dotter till en av de boende på Bergsvägen, och någon förklaring om varför just detta boende är det som måste läggas ner, har hon inte fått.

– Det är ett väldigt fint demensboende och min mamma som bor där har trivts väldigt bra. Hon har bott där i tre år.

Hur tror du att hon skulle reagera på att flytta efter tre år?
– Jag vet inte hur stor möjlighet hon har att ta in det här eftersom hon är dement, men naturligtvis kommer hon bli upprörd om man flyttar henne från hennes invanda miljö, säger Maria Strand.

P4 Jämtland har talat med personalen på boendet, men ingen vill uttala sig om frågan på band. Den ansvarige enhetschefen, som rekryterades i augusti, säger till P4 Jämtland att avsikten sedan han tillträdde har hela tiden varit att utveckla Bergsvägen.

Enligt kommunalrådet i Bräcke kommun, Sven-Åke Draxten (S), skulle kommunen spara sex miljoner kronor om boendet lades ner.

Kommunstyrelsen i Bräcke kommun har för avsikt att lämna beslut om boendets framtid den 30 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista