Fjäril sitter på blad.
Den här lilla filuren, violett guldvinge, trivs väldigt bra i Jämtland och många jobbar för att den ska finnas kvar. Foto: Caroline Sandgren/Länsstyrelsen Jämtland
Insekter

Flygande insekter minskar – men trenden går att vända

6:52 min

Minskningen av flygande insekter oroar och riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) undrar vad som behöver göras.

Mängden flygande insekter har minskat med mer än tre fjärdedelar på några decennier, i alla fall i Tyskland. Det visar en uppmärksammad studie som publicerades tidigare i höstas.

För några veckor sen skrev riksdagsledamoten från Åre, socialdemokraten Anna-Caren Sätherberg ett brev till miljöministern Karolina Skog där hon frågade vad regeringen gör för att kolla hur läget är här i Sverige och i länet.

– Jag ville veta om vi har koll på hur det ser ut och vilka åtgärder regeringen tänker vidta, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Så hur mår våra flygande insekter egentligen?

– Mycket pekar på att det ser likadant ut i Sverige, i Europa har det varit en minskning sedan början av 90-talet men den minskningen börjar faktiskt plana ut, säger Lars Pettersson, samordnare för svensk dagfjärilsövervakning och forskare i zooekologi vid Lunds Universitet.

Insekter är väldigt förlåtande.

Det verkar inte vara helt kört. Mycket görs både i Europa och Sverige, till exempel slår man väggrenar senare så att insekterna ska hinna kläckas.

– Insekter är väldigt förlåtande, börjar man göra saker som de trivs med så kan de snabbt komma tillbaka.

I Jämtland har vi nöjet att dela område med en av Europas mest hotad fjärilar som faktiskt verkar trivas riktigt bra just här. Den heter violett guldvinge och den jobbar man på att få ha kvar.

– Det arbetet som görs i Jämtland är unikt för Sverige, man försöker anpassa hur man sköter skogsbilvägsnätet så det gynnar fjärilarna, säger Lars Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista