Kvinna står framför byggnad med en skidgymnasium skylt i bakgrunden.
Cecilia Agnvall är sjukgymnast på Åres skidgymnasium. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Idrottsskador

Sjukgymnast om idrottsskador: Barn tål inte lika stor belastning

1:24 min

Åre skidgymnasium har fört statistik över elevernas skador under flera år och varnar nu för att många unga alpinåkare drabbas av belastningsskador.

Cecilia Agnvall, sjukgymnast på Åre skidgymnasium började föra statistik över elevernas skador för fem år sedan. Resultaten visar att hälften av skadorna inom den alpina skidåkningen är belastningsskador.

– Vi kan inte rå på de skadorna de har med sig när de kommer hit. Barn tål bara en fjärdedel till en femtedels belastnings under deras tillväxtspurt. De tränar mycket innan de kommer hit, men de tränar inte och leker på sin fritid när de växer så de är inte lika grundtränade som tidigare, säger hon. 

– Vi måste ta hänsyn till det här och hitta vägar för de här ungdomarna att kunna träna utan att belasta ryggar eller knän. Men det är ganska svårt inom skidåkningen, självklart är det ett stort problem, säger Ulf Emilsson som är alpin tränare på Åres skidgymnasium.

Parallellt pågår också forskning på Göteborgs universitet om belastningsskador hos unga idrottare. Och Cecilia Agnvall menar att statistiken som Åre skidgymnasium kunnat visa på, inte sticker ut.

– Såhär ser det ut i Sverige. Jag skulle önska att man utbildar föräldrar, eller får föräldrar till elitsatsande barn att förstå mer vad som är farligt när det gäller träning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista