Ung man i täckjacka gör tummen upp
Skidprofilen Robin Bryntesson har blivit en förebild för många unga diabetiker. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Hälsa

Robin Bryntesson deltar i ny TV-gala om diabetes

3:10 min

Längdskidåkaren och diabetesprofilen Robin Bryntesson från Östersund deltar ikväll i Sveriges första TV-sända diabetesgala.

Idag den 14 november är det Internationella diabetesdagen och ikväll arrangeras Sveriges första TV-gala för samla in pengar till forskning och för att sprida kunskap om diabetes.

På scenen kommer vi kunna se skidprofilen Robin Bryntesson från Östersund som har blivit en stor förebild för många unga diabetiker. Sedan 2011 har han arrangerat ett läger för barn och ungdomar med diabetes där han vill inspirera dem till mer rörlighet och visa på möjligheterna.

Ungefär 450 000 personer har diabetes i Sverige idag, och utöver dem är det cirka 150 000 som har sjukdomen utan att veta om det.

– Det finns mycket fördomar och okunskap och det är ju också det man vill visa med galan, och man kommer tackla några av fördomarna, säger Robin Bryntesson.

Vilken är den vanligaste okunskapen, eller dummaste frågan du får om din diabets?

– Har du ätit för mycket socker?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista