Krisövning Mattmar Hubbe 2
1 av 4
Polisen registrerade figuranter på bygdegården i Mattmar. Foto: Fredrik Öberg Bång/Sveriges Radio
Krisövning Krisberedskap Kris
2 av 4
Foto: Fredrik Öberg Bång/Sveriges Radio
Kommundirektör Anders Wennerberg och säkerhetschef Lars Åke Wallin på Östersunds kommun.
3 av 4
Kommundirektör Anders Wennerberg och säkerhetschef Lars Åke Wallin på Östersunds kommun. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Krisövning Mattmar Hubbe 2
4 av 4
Registrerade personer inväntar ytterligare besked Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Samhällsskydd

Myndigheter krisövar när damm brister

Säkerhetschef: Vår värsta katastrof som kan inträffa
1:09 min

En stor krisövning som inletts på tisdagen har som övningsscenario att en vattenkraftsdamm i länet brister.

En damm i Indalsälven brister, infrastruktur blir förstörd och viktiga samhällsfunktioner slås ut. Det är scenariot för krisövningen "Hubbe 2", som började på tisdagsmorgonen.

Under drygt ett och ett halvt dygn ska ett antal kommuner i länet tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtlands län, Vattenregleringsföretagen, dammägare, räddningstjänsten och en rad övriga aktörer krisöva.

– Det kanske är vår värsta katastrof som kan inträffa i Norrland, att dammar brister. Det är ett scenario som kan inträffa, men det är inte någon stor sannolikhet för det, säger Lars-Åke Wallin, säkerhetschef på Östersunds kommun.

På bygdegården i Mattmar samlades evakuerade figuranter under tisdagseftermiddagen.

– Vi har varit tvungna att utrymma på grund av risk för dambrott och vi vet inte alls hur länge vi kommer vara hemifrån. Jag fick ett sms att jag skulle ta mig hit, säger Maria Ståhle, en av figuranterna som till vardags studerar risk- och krishanteringsprogrammet vid Mittuniversitetet. 

Efter klockan 16.00 hör du mer från säkerhetsövningen, då P4 Jämtland är på plats i Mattmar där myndigheterna övar evakuering av lokalbefolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".