Klubba slås mot lagbok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Domstolarna

Tre års fängelse för våldtäkt mot barn

Tre års fängelse blev domen för den 42-åring från länet som nu döms av Östersunds tingsrätt för våldtäkt mot barn.

Det var i mitten av augusti i år som fem ungdomar besökte en 42-årig man i hans hem. Enligt deras vittnesmål bjöd mannen ungdomarna på cider. Efter det lämnade tre av dem mannens bostad. Två flickor, varav en 14-åring, sov över hos mannen i hans säng.

På natten gick 14-åringen och mannen ut för att röka. Han ska sedan med våld fällt henne till golvet och hållit ner henne medan han genomförde ett samlag.

Flickan berättade sedan om händelsen för flera vänner och en förälder.

Enligt domstolen är hennes berättelse trovärdig och får starkt stöd av vittnen. Han döms därför för våldtäkt mot barn och ska betala 165 000 kronor till flickan.

42-åringen döms även för olovligt anskaffande av alkoholdrycker och för ett fall av sexuellt ofredande på en kvinna, som han ska ha utfört sexuella handlingar mot i en bastu i maj i år. Till den kvinnan ska han betala 8 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten frikänner däremot mannen från misstankar gällande våldtäkt av en kvinna i maj, samt ytterligare fall av ett sexuellt ofredande.

En nämndeman ansåg att det inte är möjligt att genomföra ett samlag på det sätt som den 14-åriga flickan beskrivit. Han ansåg därför att åtalet och skadeståndsyrkandet skulle ogillas och att mannen endast skulle få böter. 

Mannen har under hela tiden nekat till brott. Han satt fram till rättegången häktad, men släpptes därefter i väntan på dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".