Erna Danielsson är docent i sociologi på Mittuniversitetet i Östersund.
1 av 2
Erna Danielsson är docent i sociologi på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Mittuniversitetet Campus Östersund
2 av 2
Den nya forskningslabbet på Mittuniversitetet i Östersund kommer att bli en fysisk och virtuell miljö för forskning, utbildning och innovation. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Forskning

Unikt forskningslabb invigt i Östersund

P4 Jämtlands reporter testar krislabbet
1:06 min

Omskakande jordbävningar, stimmiga nattklubbsbesök eller heta eldsvådor kan simuleras i Mittuniversitetets nya laboratorium för risk- och krisforskning.

På onsdagen invigdes risk- och krislabbet i Östersund som Mittuniversitetet beskriver som "världsunikt". P4 Jämtland finns på plats och intervjuar Erna Danielsson, docent i sociologi vid Risk and Crisis Research Centre (RCR). Det är forskningscentret som bygger det avancerade labbet på Campus Östersund.

Det unika med labbmiljön är att det utrustas med en så kallad flersensorisk immersionsteknik, vilket innebär att tekniken i labbet påverkar de mänskliga sinnena så att man sjunker in i en simulerad miljö eller händelse som om den vore verklig.

Själva labbet utgörs av ett kvadratiskt rum på 64 kvadratmeter.

Rummet är utrustat med visualisering i 360 grader i form av sömlös projicering på de vita väggarna, ett surroundsystem där ljudet kan komma från vilket håll som helst, vibrationer med hjälp av lågfrekventa ljud, miljöljus och effektljus, som blixtar och eldsken, rök för att simulera bränder, dofter för att förstärka upplevelsen, värmeaggregat för att förstärka brandscenarier och förstås rekvisita för att precis som på en teater bidra till att skapa en känsla av verklighet i simuleringarna.

RCR Lab kommer att bli en fysisk och virtuell miljö för forskning, utbildning och innovation som ska gynna regionen och hela forskningsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".