Kvinna porträtt vid fönster.
Anita Secher, områdeschef för akutvården. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Sjukvård

Akutchefen garanterar utbildning till ambulanspersonal

2:04 min

Region JH:s beslut att ställa in ambulanssjukvårdens utbildningsdagar kritiseras, men enligt områdeschefen på akuten kommer utbildningarna genomföras på annat vis.

Enligt Anita Secher, områdeschef på akuten, handlar det visserligen om en besparing, men hon garanterar samtidigt att utbildningarna kommer genomföras på annat vis.

– Att vi har ställt in utbildningen är inte rätt. Det är rätt på så sätt att vi ställer in det här tillfället där vi samlar ihop alla inom ambulanssjukvården. Däremot har de som sköter utbildningarna fått i uppgift att lösa det här så att alla har fått utbildning fram till sommaren nästa år. Det kommer ske på arbetsplatsträffar där vi avsatt tid, det finns utrymme i dem varje månad att lägga in utbildning, säger hon till P4 Jämtland.

Enligt Anita Secher handlar det förändrade sättet att schemalägga utbildningen – och slopa gemensamma utbildningsdagar – om en besparing på 60 procent av en årstjänst. Besparingen kommer utifrån att man inte behöver ta in vikarier under utbildningsdagen.

– Det går på ordinarie schema, säger hon.

Hon medger att det ekonomiska läget inom regionen är tufft.

– Vi vet ju att vi har problem med vår ekonomi och vi inom akutområdet har försämrat vår prognos med ökade kostnader, så mina chefer har fått i uppdrag att titta över hur vi kan begränsa kostnadsökningarna utan att det får påverkan på verksamheten, säger Anita Secher.

Den tilltänkta utbildningen i halkkörning kommer inte genomföras, enligt Anita Secher. Förslagen ovan handlar om hjärt- och lungräddning för barn.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista