Operationspersonal Östersunds sjukhus GENREBILD
Att den nya upphandlingen kom igång sent är ett problem enligt Mattias Berger, biträdande enhetschef på Konkurrensverket. "Vi brukar vanligtvis säga att man ska ta höjd för att genomföra upphandlingen och för att få en överprövning mot sig. Så i det här fallet kan man kanske säga att man varit ute i lite sen tid", säger han. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Sjukvård

Regionen riskerar miljonböter efter hyrläkarköp

0:51 min

Upphandlingen av ett nytt ramavtal för hyrpersonal i Region Jämtland Härjedalen utannonserades först samma månad som det gamla avtalet tog slut förra året.

Det har gjort att regionen hittills i år har hyrt in personal för över 100 miljoner kronor på ett sätt som kan bryta mot lagen. 

Det visar ett brev som regionen nu skickat till Konkurrensverket, som svar på myndighetens påbörjade granskning. Att den nya upphandlingen kom igång sent är ett problem enligt Mattias Berger, biträdande enhetschef på Konkurrensverket.

– Vi brukar vanligtvis säga att man ska ta höjd för att genomföra upphandlingen och för att få en överprövning mot sig. Så i det här fallet kan man kanske säga att man varit ute i lite sen tid, säger han.

Vad riskerar regionen?

– Hypotetiskt riskerar de att få en upphandlingsskadeavgift på allt mellan 10 000 och tio miljoner kronor, men maximalt tio procent av det kontraktsvärde det handlar om för de här inköpen. 

Konkurrensverket inledde sin granskning efter P4 Jämtland och P4 Norrbottens avslöjande om att man hyrt in läkare och sjuksköterskor på ett sätt som kan bryta mot lagen. För att det i år saknas de avtal som krävs hos samtliga fyra landsting och regioner i norr. Vilket inneburit att man istället direktupphandlat inhyrda läkare och sjuksköterskor för hundratals miljoner kronor.

Fram till sista december 2016 hade Region Jämtland Härjedalen ett ramavtal för inköp av bemanningstjänster. I juni 2015 gav man en fullmakt till Västerbottens landsting som tog på sig att göra en ny upphandling för alla norrlänen. Men upphandlingen avbröts vid flera tillfällen och det var först i december 2016 som den annonserades ut, enligt det svar som Region Jämtland Härjedalen nu skickat till Konkurrensverket. Nu granskas de svar som kommit in.  

– Vi har ju ett år på oss att lämna in en ansökan till domstol om att man ska betala en sådan här avgift, säger Mattias Berger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista