Anna Brandt
Anna Brandt är en av de 690 kvinnliga sångare som skrivit under uppropet #visjungerut. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio

Anna Brandt i stort upprop tillsammans med 690 sångerskor

5:26 min

Sångerskan Anna Brandt från Östersund har tillsammans med 690 kvinnliga sångare gått ut i ett gemensamt upprop i DN mot sexism och trakasserier.

Under hashtag #visjungerut vittnar nu också sångerskor om våldtäktsförsök, verbala trakasserier och en grov sexistisk jargong som förekommer i svensk opera- och konsertmiljö. 690 kvinnliga sångare har gått ut i ett gemensamt upprop i Dagens Nyheter.

Det var så grovt och fruktansvärt det man fick läsa.

Körledaren och sångerskan Anna Brandt är en av de som skrivit under. Hon vittnar om fruktansvärda berättelser som andra sångerskor delar med sig av i en grupp på nätet.

– Det var enormt många inlägg från sångerskor som hade blivit utsatt. Det var så grovt och fruktansvärt det man fick läsa. Jag blev verkligen överraskad, jag hade ingen aning, så det var inte ett dugg konstigt att jag skrev under. Det handlar om att vi måste stopp för varandra, säger Anna Brandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista