Vy över Storsjöns is utanför Vejmon där man planerar för storskalig fiskodling.
Vy över Storsjön utanför Vejmon där man planerat för storskalig fiskodling (lyssnarbild). Foto: Bo-Yngve Nilsson
Mark- och miljööverdomstolen

Fiskodling vid Rödön stoppas av domstol

Företaget Bright Water Fish får inte odla fisk i kassar i Storsjön. Det fastställer nu Mark- och miljööverdomstolen i en dom.

Bolaget fick i februari förra året ett tidsbegränsat tillstånd att ha en kassodling i Storsjön, vid Vejmon, väster om Rödön, av miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län.

Det överklagades till mark- och miljödomstolen, som ansåg att miljökonsekvensbeskrivningen var bristfällig och därför återvisade målet till miljöprövningsdelegationen.

Fallet gick vidare till Mark- och miljööverdomstolen, som också anser att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräckligt bra, och att bolaget har inte visat att den ansökta odlingstekniken är bästa möjliga teknik.

Enligt domstolen är skillnaderna mellan olika odlingstekniker och dess miljöeffekter så pass stora att det inte är godtagbart att enbart komplettera miljökonsekvensbeskrivningen.

Ansökan avslås därför helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista