Hälsocentral Bräcke
Fortsatt galopperande underskott tvingar Region JH till nya tuffa sparåtgärder. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio
Sjukvård

Region JH inför akuta sparåtgärder

2:37 min

Region Jämtland Härjedalen tvingas nu till nya akuta sparåtgärder, eftersom regionens ekonomiska underskott fortsätter öka trots de åtgärder man tillämpat under hösten.

– Akutåtgärderna gäller först och främst till årsskiftet, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Jämtland Härjedalen till P4 Jämtland.

Resultatet är cirka 70 miljoner kronor sämre efter oktober i år än vid samma tid förra året.

För helåret beräknas underskottet nu bli 220 miljoner jämfört med tidigare prognos som pekade mot ett underskott på 170 miljoner.

Grundproblemet är att intäkterna inte ökar i samma takt som kostnaderna.

Det är framförallt personalkostnaderna som skjuter i höjden, för både fast och inhyrd personal och är nu 90 miljoner högre än i fjol.

Nu blir det bland annat inköpsstopp och i det närmaste anställningsstopp, stopp för nya resebokningar, restriktioner för utbildningar och anlitandet av hyrpersonal ska minskas så långt möjligt, meddelar Region Jämtland Härjedalen.

Hur svårt är läget?
– Jag tycker det är väldigt svårt, säger Lisbet Gibson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista