Jens Burman
Jens Burman, tävlar i Åsarna IK:s klubbdräkt vid dagens tävling i Gällivare. /Arkivbild Foto: Simon Gunnholt/Sveriges Radio
Längdskidor

Åsarna IK:s Jens Burman på startlinjen i Gällivare

2:47 min

På fredagen inleds längdsäsongen med premiärtävling i Gällivare. Det långsiktiga målet är OS-stafetten för Jens Burman, Åsarna IK.

Skidsäsongen startar rekordtidigt i år med vinterns första kraftmätning på Hellnerstadion i Gällivare. Dagens tävlingar i fri stil består av damernas 5 km och herrarna 10 km.

Tävlingen blir det officiella startskottet för OS-säsongen 2017-18 och fungerar som uttagningstävling för det svenska laget till världscuppremiären i finska Ruka.

– I år siktar jag på att slåss om pallplatser på världscupen, säger Jens Burman till P4 Jämtland, som ökat träningsmängden denna säsong.

15, 30 eller 50 kilometer är de distanserna som Jens siktar på vid OS, men även stafetten vore rolig att få köra, säger Jens.

Det är oklart om det blir Tour de ski för längdåkaren från Rätan.

– Jag har en grundtanke att inte köra Tour de ski utan är hellre hemma och lägger till en bra träningsperiod istället, säger Jens Burman på telefon från ett vintrigt Gällivare.

Kl 11.00 startar damernas 5 km fri stil. Charlotte Kalla är högst rankad och går ut som sista åkare. Närmast före henne startar Julia Tjekaleva och Nathalie von Siebentahl.

Övriga svenskor att hålla ögonen på är Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk bland andra.

Kl 12.30 är det herrarnas tur, 10 km. Där startar Marcus Hellner med Dario Cologna och Sergey Ustiugov 30 respektive 60 sekunder bakom sig.

De fem bäst rankade svenska herrarna är Marcus Hellner, Jens Burman, Daniel Rickardsson, Viktor Thorn och Simon Andersson.

Följ tävlingarna i Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista