man i svart tröja framför vit vägg
1 av 2
Allan Edwall hyllas under helgen i Östersund. Foto: Janerik Henriksson / TT
Tre personer sitter i soffa och ler mot kamera
2 av 2
Thilda Persson, Mattias Refsnes och Rakel Radu. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Kultur

Allan Edwall hyllas hela helgen

2:36 min

Skådespelaren, musikern och författaren Allan Edwall från Hissmofors gick bort för 20 år sedan. I helgen uppmärksammas hans gärning i Östersund.

Sedan sin död 1997 har Allan Edwall blivit lite av ett kulturellt nationalhelgon i Jämtland. Hans visor har tolkats av flera generationer artister, från Stefan Sundström till Annika Norlin och Jonas Jonsson.

Nu ska hela bredden av hans livsverk lyftas fram under en helg i på Jamtli exercishall i Östersund, med både musik- och teaterföreställningar. Arrangör är Jämtlands kulturkompani, där Thilda Persson är aktiv. Hon tror att Allans ständiga popularitet har flera anledningar.

– Dels är hans verk och gärning tidlös. Det handlar om samhällsengagemang, relationer, kärlek och arbetarklass. Det finns så mycket större frågor i hans verk som aldrig slutar vara aktuella, säger Thilda Persson.

Förutom scenframträdanden kommer det bland annat ordnas panelsamtal med olika personer som fått Allan Edwalls stipendium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista