Alkohol Ungdomar Påverkan Wargentinskolan Hannah Dickens Samuel Pettersson Cornelia Vestner Palmqvist3
Folkhälsa

Åtta av tio unga påverkas negativt av andras drickande

1:13 min

Gymnasieungdomar drabbas av andras drickande. I en ny undersökning uppger åtta av tio att andras alkoholintag är ett problem.

Det är i en ny SIFO-undersökning som det visar sig att 78 procent av de tillfrågade anser att andra människors alkoholkonsumtion påverkar dem negativt.

– Jag har folk i släkten som druckit väldigt mycket, men även när man har varit på fest är det folk som har sagt mycket elaka saker och gjort saker som man egentligen inte ska, säger Cornelia Vestner Palmqvist, som går på Jämtlands gymnasium i Östersund.  

SIFO-undersökningen, där 1 000 personer har svarat på frågorna, visar även att fyra av tio säger att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt. Undersökningen är beställd av organisationen IQ, som på uppdrag av regeringen arbetar med alkoholfrågor.

Samuel Pettersson från Bräcke menar att det även finns positiva sidor med att dricka och hans råd är att hålla alkoholintaget på en rimlig nivå.

– Ta det lite lugnt i början och så avsluta kvällen lite lugnt också, säger han.

Hannah Dickens från Åre håller med om att det finns de som klarar av att hålla drickandet på en bra nivå. Men inte alla.

– Vissa sköter ju det här på ett snyggt sätt, men andra spårar ju helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista